Jeg er en stor tilhenger av å slippe til privat sektor for å effektivisere det nasjonale tjenestetilbudet. Hvis noen skal tjene penger her i landet, så synes jeg det er flott at de kan tjene penger på å levere nødvendige velferdstjenester. Jeg ser heller at noen profiterer av å levere f.eks helsetjenester, enn at de profiterer av å selge olje, våpen, reklame, flytte penger eller ved å produsere semi-nyttige dippedutter som ødelegges etter første bruk. Velferdsprofitør burde jo være en hedersbetegnelse – her har du folk som jobber med noe som bidrar til velferd! Hurra!
Så lenge vi har regler på plass som sikrer at leveranser er av god nok kvalitet til en god nok pris uten at noen blir utnyttet, så kan folk tjene så mye de vil på levere velferdstjenester spør du meg.
Men vi er helt nødt til å ha gode mekanismer for å sikre kvalitet og kostnad. Dette ser ut til å mangle fullstendig når det gjelder journalsystemer innen helsevesenet.
Har dere sett hva slags journal-systemer helsepersonell rundt om i landet må forholde seg til? Mye er rett og slett sjokkerende dårlig. Uoversiktelige, gammeldagse, tungvindte løsninger. Spesielt i kommunen. Hver institusjon og hver region har sine egne installasjoner de må forvalte uten å nødvendigvis ha kompetanse, tid eller budsjett til å gjøre det forsvarlig. Det er forskjellige versjoner fra forskjellige leverandører som ikke integrert med hverandre. Pasientinformasjon kommer ikke frem til dem som trenger det.
Det privat sektor har klart å levere hittil er både dyrt og dårlig. Hvorfor lar vi dem slippe unna med dette? Ikke bare lar vi eksisterende leverandører fortsette å levere elendig programvare, vi investerer milliarder i “nye” systemer som er mindre brukervennlige enn de som blir erstattet. Når brukere går i fakkeltog i desperasjon for å prøve å unngå at man innfører et nytt IT-system så er det et ganske tydelig hint om at funksjonalitet og brukervennlighet ikke er helt som det skal.
Men hører vi på? Det ser ikke sånn ut.
Sammenlign disse systemene for helsepersonell med systemer for oss pasienter. Ta f.eks HelseNorge.no. Her har du en nasjonal løsning laget og forvaltet av et statsforetak (NHN) som fremstår som mye bedre utformet enn det meste av det helsepersonell må forholde seg til. Det kan oppdateres effektivt ved behov av en etablert organisasjon som har budsjetter og full kontroll på det som leveres. På HelseNorge.no kan du kommunisere med fastlegen din, se journaldokumenter, vaksiner og mye mer. (Visning av alle prøvesvar er i pilot og kommer snart ut til alle.) Det er universelt utformet og man kan logge inn fra både mobiltelefon eller PC.
Skal vi bruke offentlige midler på privat sektor så bør det være for å få bedre løsninger enn det vi klarer å levere via det offentlige. Eller billigere løsninger. En eller annen fordel skal det være for oss som skattebetalere. Våre folkevalgte politikere skal ta valg som bidrar til mest mulig verdi for pengene – for det norske folk. Det folk trenger når det gjelder IT-systemer, er gode brukerflater. Leger og sykepleiere bruker ikke APIer. De trenger gode brukergrensesnitt. Det er dessverre lite som tyder på at leverandørmarkedet idag leverer godt nok på dette området.
Når det gjelder helsepersonell, er det en tydelig og bevisst strategi at det offentlige ikke skal levere sluttbrukerløsninger (i motsetning til pasient-systemer. Hvorfor denne forskjellen i strategi?).
Men det offentlige leverer slike brukerflater likevel. Fordi det trengs. Fordi det private ikke leverer. I tillegg til HelseNorge.no for oss pasienter så leverer NHN også sluttbrukerløsninger til helsepersonell. Det er bare at de leveres på mye mer tungvint vis. NHN leverer blant annet følgende brukerflater til leger og sykepleiere:
- Håndtering av allergier og annen “kritisk info”.
- Forskrivning av legemidler, og visning av 3 år med legemiddelhistorikk
- Visning av journaldokumenter delt på tvers av alle mulige institusjoner og regioner
- Vaksiner
- Visning av prøvesvar
- Behandlingsplaner
- Besøkshistorikk
For å få tilgang til disse brukerflatene man har betalt for via skatt og medlemskap i helsenettet, så må man også kjøpe inn et fagsystem fra det private markedet. Et fagsystem som har tatt seg bryet med å integrere med NHN sine sluttbrukerløsninger. Det er det ikke alle som har, da det er en del jobb. Kjernejournal portal (KJ) er en av NHN sine sluttbrukerløsninger. Her vises kritisk info (allergier osv), legemiddelhistorikk, besøkshistorikk, vaksiner, journaldokumenter, (prøvesvar og behandlingsplaner er fortsatt i pilot). For å integrere med KJ er det strenge regler for hvordan ikonet for å åpne KJ skal vises, og for hvordan nettleseren som brukes skal begrenses og hvordan brukersesjoner og valg av pasienter skal håndteres osv osv.
Farmasøyter, jordmødre og helsesykepleiere har ingen muligheter til å se dataene i KJ, da det ikke finnes fagsystemer på det private markedet for dem, som har tatt seg bryet med integrasjonen. De betaler for tjenester de ikke får. Fordi det private ikke leverer og vi har bestemt at man kun får de nasjonale løsningene hvis man også betaler for en privat løsning.
Det er noe som ikke stemmer her.
Denne måten å lage sluttbrukerløsninger på skaper merarbeid både for offentlig og privat sektor, og bidrar aktivt til at løsningene blir dårligere.
Hvis vi lot helsepersonell få direkte tilgang til brukerflatene vi uansett lager, så ville ikke de private leverandørene måtte tvinges gjennom tungvinte integrasjonsprosesser. Vi ville også være istand til å gjøre de nasjonale løsningene bedre til lavere kost ved å bruke moderne webteknologi. (Noe man ikke kan idag, da mange fagsystemer fortsatt bruker utdaterte nettlesere som ie11 til å åpne løsningene.) Med gode single-sign-on-løsninger som HelseID kan vi også tilby sømløs innlogging på tvers av løsninger slik at brukere kan gå fra sin fagapplikasjon til de nasjonale løsningene uten å måtte logge seg inn på nytt. Hvis alle brukere lettere fikk tilgang til de nasjonale visningene vi har, så ville det kanskje også kunne bidra til press og inspirasjon for privat sektor til å levere bedre brukerflater.
Jeg mener NHN bør få lov til å levere like gode visninger til helsepersonell som de får lov til å levere til pasienter. Uten å være redde for at privat sektor føler seg truet. Så dårlig som det private har levert, så fortjener de ærlig talt å føle seg truet. Det offentlige skal ikke spille det private leverandørmarkedet gode ved å levere ekstra dårlig selv. Så lenge vi uansett lager brukerflater i offentlig regi, så bør disse gjøres så gode som mulig og tilgjengeliggjøres på best mulig måte. Målet vårt skal være å gi best mulige brukerflater til helsepersonell. Målet er ikke å gjøre livet mest mulig behagelig for privat sektor. Men her kan vi få i både pose og sekk. Bedre brukerflater og mindre jobb for privat sektor.
Mitt forslag er at offentlig sektor leverer normale, enkle webapplikasjoner tilgjengelig over helsenettet. I tillegg kan gui-komponentene som brukes leveres som ferdige statiske biblioteker privat sektor kan importere direkte inn i sine kodebaser så de slipper bruke tid på å lage egen visualisering. Vi kan også åpne kildekoden, slik at alle kan se hvordan ting er laget, og bruke det til inspirasjon for egne løsninger. Det er slik vi kan og bør spille de private leverandørene gode.
Måten vi leverer helse-IT på idag er bestemt av våre folkevalgte via Helse- og omsorgsdepartementet, direktoratet for e-helse, helsedirektoratet og diverse helseforetak rundt omkring. Dette er demokratiske organisasjoner, som vi – det norske folk – styrer. Slik ting gjøres idag er på ingen måte naturlover skrevet i stein. Vi kan endre vår praksis og bli mer effektive. Jeg vil på det sterkeste oppfordre alle som sitter i en “bestiller”-rolle i offentlig sektor, til å bestille mer hensiktsmessige løsninger. Vi har organisasjoner som kan levere, vi må bare begynne å bestille mer fornuftige ting.